Tavaszi Művészeti Fesztivál

Március 21. – Április 6.

Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban” címmel, 1993-ban indult útjára városunkban a kulturális rendezvénysorozat. 1998-tól fesztivállá nőtte ki magát, előbb Tavaszi Zenei Fesztivál elnevezéssel, 2000 óta Tavaszi Művészeti Fesztiválként minden évben megrendezzük. Az elmúlt 20 esztendő alatt számos híres művész és együttes szerepelt a Hevesi Sándor Művelődési Központ színpadán a fesztivál jegyében. A teljesség igénye nélkül: Koncz Zsuzsa, Zorán, Ghymes együttes, Győri Balett, Benkó Dixieland Band, Csík Zenekar, Magyar Állami Népi Együttes. A nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál elismertségét az is jelzi, hogy a Kanizsai Kulturális Központ – az esemény szervezőjeként – a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége tagja lehet. 2020-ban a tavaszköszöntő kulturális programban szinte valamennyi művészeti ág képviselteti magát: a képzőművészet, a komoly- és könnyűzene, a népi kultúra és a színház. Tovább… Kevesebb…A kiállítás anyagát Kovács Lilian művei alkotják. Lilian szobrászművészként végzett 2008-ban, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. 2015 óta működő műhelyében, a Lilians Atelierben egyaránt fest és szobrászkodik. Színes akrilfestményeivel, kerámiaszobraival Európa több városában is bemutatkozott már, többek között Németországban, Olaszországban, Angliában és Ausztriában. Legutóbbi közös kiállítása a 2019-es Florence Biennalén volt megtekinthető. Kiállított szobrai formavilága régi mesék tanulságait, ősi erők rezgéseit közvetítik, míg színes festményei elemi erővel hatnak a szemlélő érzelmeire, ösztöneire, gondolataira.


Megtekinthető: április 15-ig, az Ősze András galériában.

Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

A belépés díjtalan.

Az 1997-ben alakult, Zalai Príma-díjas táncegyüttes tagjainak célja, hogy előadásaikkal mosolyt csaljanak az emberek arcára, egy kis színt vigyenek a szürke hétköznapokba, ezzel is elősegítve a hagyományok átörökítésének folyamatát. Folytatódjék! című műsorukban a zalai lakodalmi szokások elevenednek meg. Korábbi előadásaikban már megjelentek a kikéréstől a menyecsketáncig terjedő események. Mostani mûsoruk a menyecsketánc utáni történéseket dolgozza fel – elsősorban zalai népszokásokon, táncokon keresztül. Közreműködik: a Szikrák Táncegyüttes és a Gyöngyszemek. Kísér: a Bojtár Népzenei Együttes.


Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

Belépődíj: 2 000 Ft

Eifert János monumentális fotográfiai tevékenysége mellett kiemelkedő egyedülálló szakírói tevékenysége, melynek van kizárólag fotószakmai területe és van portréírói vonulata. Pedagógiai munkássága szintén példa nélküli. Sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Fotográfusként kitűnő riportfotós, mély életképek készítője, pályája kezdete óta meghatározó táncfotográfus. Kiemelkedő igényességűek aktfotói, portréi, természetképei valamint más irányú alkalmazott és autonóm fényképei, melyek összessége alapozta meg ismertségét. Saját olvasatában ő a „három T” fotósa: „tánc, test, természet”. A bemutatásra kerülő könyvek, melyek munkásságának csak egy kis szeletét képesek visszaadni, a következők: Feledy Balázs: Eifert János, Turczi István: Erotikon – Eifert János aktfotóival, Janáky Marianna: Paplan alatt Eifert János fotóival.


Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

A belépés díjtalan.

A Nagykanizsán élő zenészek közös találkozási pontja a város zeneiskolája. A koncert alapötlete is itt született meg: a zene- és művésztanárok törekvése, hogy megszólaltassanak olyan darabokat, amelyek különleges stílusban és nem szokványos hangszerösszeállításokra íródtak. Így lehetséges, hogy a vonósnégyes kiegészül klarinéttal vagy gitárral és más kísérő hangszerekkel, valamint klasszikus felállások is megjelennek a koncerten: mint szólóhangszer zongorakísérettel, vagy akár gitárkísérettel. Közreműködik: Fülöp Szabolcs – gitár, Jakobovics Árpád – hegedű, Vida Henriett – hegedű, Varga Regina – brácsa, Balogh Tünde – gordonka, Vámos Béla – klarinét, szaxofon, Fekete Melinda – furulya, szaxofon, Baki Andrea – fuvola, Simó Márta – zongora, Kollonay Zoltán – zongora, Murka László – bőgő, Takács Ferenc – ütőhangszerek.


Helyszín: Medgyaszay Ház

Belépődíj: 1 500 Ft, diákoknak 1 000 Ft

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter egy szerelmespárt alakítanak, egy halálra ítélt, halhatatlan szerelem történetét. Ám varázsos játékukkal életre keltik egész Veronát is. Testük egyben az előadás díszlete, ők maguk a színház. Gesztusok, mozdulatok fantáziadús jelrendszerével változnak egy pillanat alatt figuráról figurára. Öntörvényű, lázas száguldás, egy drámaköltő zseni kottája alapján. Ketten vannak a világot jelentő deszkákon. Összesen ketten. Shakespeare világát jelentik. Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján


Játsszák: Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter

Helyszín: Medgyaszay Ház

Belépődíj: elővételben – 4 000 Ft, az előadás napján – 4 500 Ft

Az előadás egy kivételes atmoszférájú színházi csemege a békebeli orfeum és az irodalmi kabaré világával. A produkció középpontjában a nő áll. Vagy egy nő, sok nőből összegyúrva, holdudvarában a férfival, vagy egy férfival, sokból összerakva. A nő beszél és énekel a férfiról. Meg persze saját magáról, miközben híres tangók, sanzonok, operettek csendülnek fel. Kortárs női írók munkáiból válogatott Eszenyi, de persze neki is megvan a saját véleménye!
A megidézett költők: Karafiáth Orsolya, Rakovszky Zsuzsa, Tóth Krisztina, Forgács Zsuzsa Bruria, Nagy Gabriella, Kiss Judit Ágnes és Lugossy Laca.
Dalok: Darvas Ferenc és Melis László
A zongoránál: Darvas Ferenc


Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

Belépődíj: I. helyár – 4 000 Ft, II. helyár – 3 500 Ft

Louis Prima Grammy-díjas zeneszerző, zenekarvezető, trombitaművész, énekes – világsztár. Először hegedülni kezd, bátyja időlegesen árván maradt trombitáján tanul – titokban! Később ezzel a hangszerrel hódítja meg a világot. Új stílust (suffie) hoz létre, a rock and roll előhírnökeként tekintenek rá. Erre az „örök kedvenc”-re kívánunk emlékezni a máig slágerként ismert, óriási sikert jelentő számaival. A biztos zenei hátteret a Don Lázi Swingtet – Lázár István vezetésével – teremti meg. Az évforduló alkalmából Olaszországból érkezik egy énekes sztár: Lara Ferrari, aki a swing, a boogie-woogie világában nagyszerű előadó. Rajta kívül a legkiválóbb magyar énekesnők is sikerre viszik a remek hangulatú produkciót: Illényi Katica és Náray Erika személye garancia a magas színvonalú szórakoztatásra.


Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

Belépődíj: I. helyár – 4 500 Ft, II. helyár – 4 000 Ft

Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor 1983-ban Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes a kezdetektől a lehető legigényesebb muzsikálást és a közönség sokoldalú szolgálatát tűzte ki célul. A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, innovatív koncertjei világszerte híresek. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszíneinek állandó vendége. 2013-ban Mahler 1. szimfóniájának felvételéért Grammy-díjra jelölték. Nagykanizsai koncertjük a Filharmónia Magyarország és a Kanizsai Kulturális Központ együttmûködésében valósul meg. Közremûködõk: Kertész György – gordonka, Szőke Zoltán – kürt Műsor: John Stanley: d-moll concerto vonósokra op. 2/4; Corelli: D-dúr concerto grosso op. 6/1; Vivaldi: a-moll concerto csellóra és vonósokra Rv 419; Mozart: 3. Esz-dúr kürtverseny K447; Britten: Simple Symphony.


Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ

Belépődíj: 4 900 Ft
Pin It on Pinterest