Tavaszi Művészeti Fesztivál 2019

PETERMAN KÁROLY (1954-2018) FOTÓS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA

Hevesi Sándor Művelődési Központ

2019. március 25. 19:00

Válogatás Peterman Károly ismert és még nem látott fotóiból. A kiállított fotók közt látható Párizs, akt, csendélet, lovak, melyek kedvenc témái közé tartoztak. Továbbá falra kerülnek a sikeresebb képek és azok is, amelyek még nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

Megtekinthető: április 15-ig az Ősze András galériában

A belépés díjtalan!

Daniel Keyes: VIRÁGOT ALGERNONNAK

színmű (Játékszín)

Hevesi Sándor Művelődési Központ

2019. március 25. 19:00

Szereplők: Szervét Tibor, Lévay Viktória, Benedek Miklós, Nagy Sándor/Klem Viktor, Zsurzs Kati, Szőlőskei Tímea

Rendező: Horgas Ádám

Nyugodtan dönthet úgy is, hogy visszaviszi Charlie-t az iskolába, és minden marad a régiben. Ám ha őrá esik a választás, olyan tudományos ugrás elősegítője lesz, amelyhez fogható a DNS felfedezése óta nem volt. Nos?” – kérdezi dr. Nemur Alice Kiniantól, Charlie Gordon tanárától Daniel Keyes Virágot Algernonnak című világhírű regényében, illetve a Szervét Tibor által készült színpadi változatban, mely a Játékszín műsorán szerepel először. Hogy hogyan dönt a tanárnő és főleg a törekvő tanítványa, és mi lesz mindennek a következménye, erről szól ez a megindító történet. Charlie Gordon csodálatos szellemi fölemelkedése és méltóságteljes visszatérése korábbi énjéhez felemelő példájává válhat az emberi kitartásnak, az élni akarásnak, az optimizmusnak, a szeretet erejének.

Belépődíj: 4 500 Ft

ZORÁN – TI KÉRTÉTEK!

Hevesi Sándor Művelődési Központ

2019. március 26. 19:00

Közreműködnek: Sipeki Zoltán, Gátos Iván, Csányi István, Óvári Éva, Kabelács Rita, Péter Barbara

Mivel Zoránnak hatalmas repertoárja van, minden alkalommal hosszas dalválogatás előzi meg a program összeállítását, de még így is lehetetlen, hogy az összes, tartalmilag és zeneileg figyelemre méltó szám beleférjen a koncert műsorába. És valóban: sok olyan dal van, amely talán méltatlanul maradt ki, noha a közönség örömmel fogadta volna őket.

A mostani koncertre Zorán ezeket a kéréseket és javaslatokat figyelembe véve állítja össze a műsort. Természetesen elhangzanak majd a jól ismert, kihagyhatatlan számok, de emellett csokorba szedi a közönség által „reklamált”, rég nem játszott dalait is. És persze megosztja velünk a dalokhoz kapcsolódó, kevéssé ismert érdekességeket, történeteket is.

Mindezt – ahogy megszoktuk Zorántól – a legmagasabb zenei színvonalon hallhatjuk majd, kiváló zenésztársakkal, vendégekkel, meglepetésekkel.

Belépődíj: minden jegy elkelt

BERECZ ANDRÁS KOSSUTH-DÍJAS ÉNEKES, MESEMONDÓ ESTJE

Hevesi Sándor Művelődési Központ

2019. március 27. 19:00

„Az első dalokat édesanyámtól tanultam, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben… dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkább.

Tanítottam magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai nyári zenei táborokban, Hollandiában magánkurzusokon. Mesét mondtam tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland, olasz, egyiptomi közönségnek is. Műfordítással is foglalkozom. 2016-tól színházi előadásban, a Vidnyánszky Attila rendezte Csíksomlyói passióban is részt veszek. Az ebben szereplő dalok, mesék a magam feldolgozásai, szerzeményei. Szintén 2014-től a Nemzeti Színházban rendszeresen tartok előadást. Utóbb a Shakespeare művek színház-képe, és az udvari bolond figurája foglalkoztat.”

Belépődíj: I. helyár: 2 000 Ft, II. helyár: 1 500 Ft

AZ ÉLET ÉRTELME

Egypercesek száz percben

Hevesi Sándor Művelődési Központ

2019. március 28. 19:00

Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós

Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma.
Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége.
A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba.

Belépődíj: I. helyár: 2 500 Ft, II. helyár: 2 000 Ft

AZ ORFF ÜTŐEGYÜTTES MŰSORA

Medgyaszay Ház

2019. március 30. 18:00

Az Orff Ütőegyüttes 1994-ben alakult, névadójukul Carl Orff német zeneszerző és zenepedagógust választották.

Az ütőegyüttes hangszerei: dallamütőhangszerek (xilofon, marimba, vibrafon, harangjáték), dobok, zongora, gitárok és különböző effekthangszerek.
Repertoárjukban a barokk zenétől a 20. századi zenéig, az afrikai törzsi ritmusoktól a könnyű zenén át a jazzig minden megtalálható.
Az együttesben jelenleg 36 gyermek zenél, akik korosztályuk szerint három különböző csapatot alkotnak (Orff ABC, Kis Orff, Nagy Orff)
Az együttes művészeti vezetője Fekete Melinda Zsófia, aki 2017-ben vette át az együttest alapítójától, Bücs Angélától.
A különleges hangzásvilágú együttes eleinte egy üde színfolt volt Nagykanizsa város kulturális életében, mára az egyik legnépszerűbb zenei együttes, amely nemcsak helyi, hanem országos és nemzetközi szinten is ismert.

Tevékenységüket számtalan díjjal ismerték el.
Az együttes eddig két CD albumot jelentetett meg.

Belépődíj: 1 000 Ft

Tündérmesék

Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye gyerekeknek

Medgyaszay Ház

2019. április 6. 11:00

Kalandra fül! Zenés családi program a Mendelssohn Kamarazenekarral. Hangok és hangszerek – kicsiknek és nagyoknak. Barangolás az élő zene varázslatos világában.
Hallgasd velünk az állatok farsangját és az évszakok muzsikáját!

Belépődíj: elővételben 600 Ft, előadás napján 800 Ft

Népszerű bécsi melódiák

Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye

Medgyaszay Ház

2019. április 6. 18:00

Művészeti vezető és hegedűn közreműködik: Kováts Péter Bartók–Pásztory díjas hegedűművész

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz.

A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek közre a zenekar koncertjein, közöttük Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Szabadi Vilmos. Közös produkciót mutattak be a Győri Balettel, s számos oratorikus művet adtak elő magyar illetve külföldi koncertkórusokkal.

Több turnén vettek részt Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-amerikában. A Mendelssohn Kamarazenekart művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki.

Belépődíj: elővételben 2 000 Ft, előadás napján 2500 Ft

VARGA DÁNIEL QUARTET

A Tavaszi Művészeti Fesztivál programja

Móricz Zsigmond Művelődési Ház

2019. április 5. 19:00

Közreműködik:
Varga Dániel – alt szaxofon
Ávéd János – tenor szaxofon
Fenyvesi Márton – gitár
Gyányi Marcell – bögő
Matheus Jardim – dob

Varga Dániel egy 27 éves nagykanizsai születésű szaxofonos, hangszerelő és zeneszerző. Jelenleg Grazban, Ausztriában él, mesterszakon tanul zeneszerzést a Grazi Zeneművészeti egyetemen. A fő zenei hatások nagyon sokszínűek. A hard-boptól és modál jazztől a 70-es évek fusion és rock zenéjétől egészen a kortárs modern jazz és pop zenéig mindent meghallgat. Jelenleg azon dolgozik, hogy hangot adjon a zenéjének a kortárs jazz és fusion/rock szkénában a saját projektjeivel: Moped Loewen, mely egy progresszív jazz rock zenekar és a jazz Quartettjével, mely kortárs modern jazzt játszik lírai free hatásokkal. Ezen az estén két jeles magyar zenésszel fog fellépni, Ávéd Jánossal tenor szaxofonon és Fenyvesi Mártonnal gitáron, akik már gyerekkora óta nagy hatással voltak rá zeneileg. A koncert a modális és szabad zenei elképzeléseknek ad teret, amelyet az egyik legjobb nemzetközi ritmus szekció támogat majd: Gyányi Marcell bőgőn és a brazil Matheus Jardim dobokon.

Belépődíj: 1 000 Ft

Pin It on Pinterest