Móricz Zsigmond Művelődési Ház

Weblap: moricz.kiskanizsa.hu

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház a város egyik legnagyobb múltú kulturális intézménye. Elődjét, a Kiskanizsai Polgári Olvasókört 1870-ben alapították, s 1949-ig folyamatosan működött. Az Olvasókör kezdeményezésére épült fel 1928-ban a kiskanizsai polgárok közadakozásából és kezességvállalása nyomán a művelődési ház épülete. A II. világháború megviselte a létesítményt, de 1945. szeptember 3- án már újra működött az olvasókör, elnöke Plánder László lett.

1949. január első vasárnapjáig látogathatták a kiskanizsaiak az épületet, ekkor az MDP vette át leltár szerint. A szervezett élet ekkor megszűnt.

1956. október 27-én Gozdán József javaslatára újból Plánder László vezette a kört. Nem sokáig működhettek, 1957 márciusában az MSZMP Városi Bizottsága visszavette a házat, és az olvasókör működése újra megszűnt. A politika újra a kultúra felé fordult. Megkezdődtek a művelődési házak szervezései a törvényi szabályozásnak megfelelően. A ház első igazgatója Búzás József volt, akinek vezetői megbízatását 1958. szeptember 25-én vissza is vonták. Ezután nevet is kapott a ház: Hazafias Népfront Kiskanizsai Olvasókör Kultúrotthona lett. Vezetői tisztét Hajgató Sándor töltötte be.
1960. január 1-jével Vizeli Dezső lett az igazgató. Ő volt a vezető 1961-1992 októbere között. Ő adta a formát, ő alapozta meg a Móricz Zsigmond Művelődési Ház profilját.

Az intézmény tevékenységei és művészeti csoportjai

A rendezvények közül legjelentősebb a ház által évente szervezett Hagyományok Napja és Kiskanizsai Búcsú, melyet minden évben július első hétvégéjén tartanak. A művelődési ház legrangosabb rendezvénye a kétévente zajló „Csengey Dénes” Kárpát-medencei Vers- és Prózamondó Verseny, melyre több százan jelentkeznek és a zsűri belőlük választja ki a nagykanizsai döntő mezőnyét. (Ifjúsági felnőtt és szépkorú kategória.) A városban egyre népszerűbb a gyermekek számára meghirdetett gyermekszínházi előadássorozat, valamint a már négy évadot megélt „Móricz Kamaraszínház” bérletes előadássorozat felnőtteknek. Népzenei koncertsorozatainkat elsősorban a városban élő néptáncosokra építve szervezzük. Nemcsak a magyar népzenét, hanem más népek zenéit és táncait is igyekszünk bemutatni ezen alkalmakkor. A koncerteket gyakorta táncház is követi. A jazzkoncerteket pódium esteket is szívesen látogatja a város közönsége. A népművészet magas fokát nyújtja a művelődési házban működő, Tóth István irányítása alatt álló Zalagyöngye Táncegyüttes, valamint utánpótlás csoportjaik.

A rendszerváltás utáni években az intézmény is hozzájárult az egykori olvasókör újjáéledéséhez. 2003. februárjában megalakult az Olvasókör Nyugdíjas, közéleti és kertbarát klubja. Rendszeresen helyet adunk az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a hegyközség programjainak is. 2004. januárjától az intézményhez tartozik a bajcsai kultúrház működtetése is. Hosszú évtizedek után újra nyitva a bajcsai kultúrház, megalakult az ifjúsági és nyugdíjas klub, valamint a Bajcsai Kulturális Egyesület Vinkó Lajosné elnök vezetésével.
Az intézmény a művészeti csoportok és egyesületek támogatásáért 2000-ben megkapta a Landorhegy Alapítvány által alapított megyei „Civilissimus Díjat”. A művelődési házban – 2004. júniusában – az IHM támogatásával e-Magyarország Pontot alakítottunk ki.

Telephelyek

Nagyrác úti épület

Az épület  – a volt Nagyrác úti iskola – ebédlője, illetve a hozzá tartozó konyha, valamint az épület végén néhány klubhelyiség. Állandó ügyelet.

Felelős: Pintér Ferenc +36-30-391-0972
Az étterem rész 2 éve lett felújítva. Alkalmas lakodalmak, keresztelők, bálok, családi rendezvények lebonyolítására 80-100 főig. A rendezvények lebonyolításához asztalokat, székeket, étkészleteket tudunk biztosítani! A konyhában melegítési lehetőség biztosított!

Művelődési Ház Bajcsa

Nagykanizsa-Bajcsa, Törökvári út 65.
Ügyelet: Pókecz Szilvia +36-30-505-5241
Az épület 2004-től tartozik a Móricz Zsigmond Művelődési Házhoz. Az épület teljes belső felújítást kapott 2007-ben. Két terem áll a közönség rendelkezésére. A színházterem 60-80 fő befogadására alkalmas. kis színpad tartozik hozzá. A színpad mérete 18 m2. Itt működik a bajcsai nyugdíjas klub. Összejöveteleiket minden hónapban az első csütörtökön tartják 17 órától.

A másik teremben E-Magyarország Pont működik. 3 számítógép áll az érdeklődők rendelkezésére. Mind a három gépnél szélessávú internetelérés biztosított.
Az eMagyarország Pont nyitvatartása:

  • Kedd: 16-20 óra
  • Szerda: 16-20 óra
  • Péntek: 16-20 óra
  • Szombat 16-20 óra
  • Vasárnap: 15-19 óra

Ezen nyitvatartási időben lehetőség van a nagyteremben ping-pongozásra, valamint sakkozásra is.

Az eMagyarország Centrum elérhetőségei
Az eMagyarország Program végrehajtója:
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
1011 Budapest, Iskola 13. telefon: +36(1) 795-2871, fax +36(1) 795-0036
Honlap: http://kifu.gov.hu

eMagyarország Centrum Munkatársak
dr. Berencsi Judit, Projektvezető, berencsi.judit@kifu.gov.hu
Francsics Dániel, Kiemelt szakértő, francsics.daniel@kifu.gov.hu
Varga Zoltán,  Szakértő, varga.zoltan@kifu.gov.hu

 

Terembérletárak

Pin It on Pinterest