Hevesi Sándor Művelődési Központ

hsmk-kulsoA város szívében elhelyezkedő intézmény Hevesi Sándorról, Nagykanizsa híres szülöttéről, a kiváló színházi szakemberről, a Nemzeti Színház egykori igazgató- főrendezőjéről kapta a nevét. Az épület 1976-ban – Erdélyi Zoltán, Ybl-díjas építész tervei alapján – készült el. Felújítására 2006-ban, állami céltámogatással került sor. Megújult színházterme 474 férőhelyes, amelyben évente számos színházi előadást, komolyzenei hangversenyt, könnyűzenei koncertet, iskolai és városi programot rendeznek.

Színházbérleti rendszere keretében budapesti és más vidéki színházak társulata is vendégszerepel. A bérlettulajdonosok száma az utóbbi tíz évben megduplázódott, ma mintegy 1200 fő. A gyermekszínházi sorozatra évente 2300 gyermek vált bérletet.

A színházat kedvelő közönségnek nyáron a Kanizsai Nyári Színház kínál igényes szórakozást, de népszerű a Nyáresti szerenád elnevezésű zenés sorozat is.

Az ezredforduló óta rendezik meg – Tavaszi Művészeti Fesztivál elnevezéssel – a tavaszköszöntő kulturális rendezvénysorozatot, melynek keretében számos nívós kulturális eseménynek ad otthont az intézmény. A Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál négy évtizede hazánk egyik legrégebbi jazz-programja, világhírű muzsikusok szereplésével.

Az Ősze András Galériában rendezett kiállítások mellett a városban tanuló ifjúság képzőművészeti szárnypróbálgatásainak nyújt teret az Ifjúsági Galéria.

Négy évtizedes múltra tekint vissza a kétévente meghirdetett “Életünk” Országos Fotópályázat is, amelyre alkalmanként 2 – 300 pályamunka érkezik. A beérkezett fotókból reprezentatív kiállítást rendeznek.

Évente 16-20 közhasznú tanfolyamot szerveznek. Az intézményben működő művészeti műhelyek közül országos és nemzetközi sikereket ért el Nagykanizsa Város Vegyeskara, a Kanizsa Fotóklub, a Kamera ’67 Amatőrfilm Stúdió és a Premier Táncklub. A hagyományos népi motívumok gyűjtésében és átörökítésében jeleskedik a Szövő műhely és a Népi díszítőművészeti műhely.

A fiatalok szabadidejének kulturált eltöltését segíti az intézményben 2014 szeptember óta helyet kapó Városi Diákiroda, a KultúrKaland szünidei programsorozat, valamint a jelesebb ünnepkörökhöz kötődő játszóházi foglalkozások. A legkisebbeket (0-5 éves korig) a Pöttöm Kuckó várja az életkoruknak megfelelő játékokkal, kényelmes játszószőnyeggel.

A közművelődési intézmény több civil szervezetnek is helyet ad. Az intézményben tartja összejöveteleit az Éremgyűjtők Egyesülete, a Bélyeggyűjtők klubja, a Szívbetegekért Egyesület, a Cantare ’97 Alapítvány és a Finn-Magyar Baráti Társaság.

A Hevesi Sándor Művelődési Központ együttműködési megállapodást kötött a Cigány és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, valamint a Városi Diákönkormányzattal.

Zala Megye Közgyűlése Közművelődési Nívódíjjal, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig Nagykanizsa Város Kultúrájáért kitüntetéssel ismerte el a Hevesi Sándor Művelődési Központ kultúra-közvetítői, közművelődési tevékenységét.

2008. január 1-től a Hevesi Sándor Művelődési Központ a Kanizsai Kulturális Központ székhely intézményeként működik.

Pin It on Pinterest